OPINIE
Een wereld in verandering
November 2020
De wereld evolueert snel, razendsnel. De voorbije weken voelden voor de zorgsector – alweer – aan als een rollercoaster, met een explosieve stijging van het aantal besmettingen en een onhoudbare druk op onze zorgverleners. Op het moment dat dit nummer van Zorgwijzer in druk ging, was de tweede lockdown van dit jaar net ingegaan met een verlengde herfstvakantie, gesloten winkels en verplicht telewerk. De zorgsector was daarvoor sterk vragende partij, en moest de samenleving en politici bijna smeken om heldere en doortastende maatregelen. Wanneer u dit nummer leest, zal duidelijk zijn of we daarmee een echt rampscenario hebben kunnen afwenden. In de tijd die voor het afwerken, drukken en verzenden van ons magazine nodig is, kan de wereld er alweer helemaal anders uitzien.
Naast al dat coronageweld waarvan de media bol staan, proberen we u in dit nummer – ondanks de crisis – ook andere invalshoeken van de zorg te laten zien. Er is het prachtige verhaal uit Ieper, waar het algemeen en het psychiatrisch ziekenhuis de handen in elkaar sloegen voor de gezamenlijke uitbating van de PAAZ (psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis). Die intense samenwerking geeft een patiënt de juiste zorg op de juiste plaats, vanuit eenzelfde visie, in een wisselwerking tussen somatische en psychische zorg. Dankzij een doorgedreven samenwerking gebaseerd op vertrouwen kan de concurrentie uit het model verdwijnen. Over meer samenwerking en vertrouwen vertelt ook Katrien Bervoets, hoofdarts van ZNA, en de concrete samenwerkingen op het niveau van de artsenassociaties. Een verhaal dat een hele tijd geleden al startte in het kader van de netwerkvorming tussen de Antwerpse ziekenhuizen ZNA-GZA.
Verschillende artsen vertellen in dit nummer over wat hen drijft, en wat ze belangrijk vinden in hun beroep: de hoofdartsen in Ieper over hun geloof in hun gemeenschappelijke project, dr. Ann Vandenbroucke over haar passie voor de geriatrie en de holistische benadering van de patiënt. Twee psychiaters uit een CGG vertellen dan weer over hun samenwerking met de huisartsen. Dr. Ann Roex geeft een inkijk in de grootstedelijke gezondheidsproblemen en armoede waarmee de eerste lijn te maken krijgt. Het zijn levensechte verhalen die ons eraan herinneren dat de zorg veel meer is dan alleen maar Covid-19 bestrijden.
Helaas was dat alweer de hoofdfocus van de afgelopen weken en moest alles wijken voor crisisbeheer. Zorginstellingen stonden – tegen wil en dank – opnieuw volop in de belangstelling, in de frontlinie, al hadden ze nog zo gewaarschuwd dat dit opnieuw veel bloed, zweet, tranen én slachtoffers zou eisen. Ik wil hier alle leden van Zorgnet-Icuro, alle zorgverleners en alle vrijwilligers van harte danken voor hun inzet en tomeloze toewijding in deze gezondheidscrisis zonder weerga. Jullie stonden er weer, elk vanuit zijn functie, expertise en kennis. Zonder jullie stond dit land nergens. Respect!
MARGOT CLOET • GEDELEGEERD BESTUURDER
Gerelateerde berichten
maart, 2021
“Mijn vrijwilligerswerk helpt mij bij het herstellen van mijn burn-out”
Kristel Callebaut werkt als vrijwilliger op de dienst orthopedie in het ASZ.
februari, 2021
“Het doet zo’n deugd als een bewoner zegt dat hij de mooiste namiddag van zijn verblijf in Meredal heeft meegemaakt”
wzc Meredal kan al vijftien jaar rekenen op de inzet van het koppel Raymond en Frieda. Ze brengen leven en cultuur, en zetten daarbij vooral de bewoner centraal.
februari, 2021
“Ik wil iets teruggeven aan de maatschappij”
Vorig jaar startte Nilton Goté als vrijwillig ervaringswerker bij Psychosociaal Revalidatiecentrum De Keerkring: “Als voormalig cliënt in de geestelijke gezondheidszorg wil ik mijn ervaringen doorgeven.”
februari, 2021
“Ik wil me inzetten voor iets diepgaands”
Eline D’haene besloot in 2020 om zich te registreren als buddy. Daarmee werd ze op vrijwillige basis de toeverlaat voor een persoon met een psychische kwetsbaarheid.
januari, 2021
Verbondenheid doorheen de winter
We zwoegen ons door een moeilijke winter, met koude en grijze dagen. In onze beperkte bubbel hunkeren we naar het sociale leven van weleer.
januari, 2021
“Ondanks alle ellende was corona een interessante leerschool”
Decanen Geneeskunde van de Vlaamse universiteiten spreken zich uit over het belang van preventie, het mentale welzijn van hun studenten, de maatschappelijke rol van experten, de huidige artsenquota en specialisaties.
januari, 2021
“De human factor verdient de prioriteit in elk hr-beleid”
Christine Van der Hoogerstraete, voorzitter commissie medewerkersbeleid van Zorgnet-Icuro, ziet kansen na de crisis: "Het welzijn van de medewerkers moet de komende jaren op de eerste plaats komen."
januari, 2021
Ziekenhuisstage voor huisartsen in opleiding helpt bruggen bouwen tussen eerste en tweede lijn
Ingeborg Hofman (ICHO) en Riet Breesch (ACHG KU Leuven) maken eerste balans op van ziekenhuisstages voor huisartsen in opleiding: "Leerrijk voor alle partijen."
januari, 2021
“Het is belangrijk dat we ook de rouw van zorgverleners erkennen”
Psychiater Uus Knops over rouwen in tijden van corona: "Rouwen stopt niet als je vijf fasen hebt doorlopen of vier taken hebt volbracht. Het duurt levenslang."
januari, 2021
“Als we mensen kunnen aanmoedigen om elkaar te helpen, is onze missie geslaagd”
Houvast, de app voor Eerste Hulp Bij Psychische Problemen. "Niet de bedoeling van de app-gebruikers professionele hulpverleners te maken."