11/02/2018
Personeel en Organisatie

Nieuw loonmodel IFIC eindelijk van start (maar nog niet overal)

11 februari 2018

VLAAMSE ZORGVOORZIENINGEN WILLEN OOK IN IFIC

NIEUW LOONMODEL IFIC EINDELIJK VAN START (MAAR NOG NIET OVERAL)

Na jarenlange onderhandelingen wordt dit jaar gestart met de uitrol van het nieuwe loonmodel in de zorgsector: IFIC. Tenminste, dat geldt voor de federale sectoren: de algemene en de psychiatrische ziekenhuizen, de thuisverpleging, en andere. De eerste fase van de implementatie van IFIC is ondertussen volop bezig in de voorzieningen. Voor de  voorzieningen die met de zesde staatshervorming naar Vlaanderen werden overgeheveld wordt binnen het kader van VIA 5 onderhandeld om ook een opstap te voorzien voor het IFIC-loonmodel .

Aan het IFIC-loonhuis is vele jaren gewerkt door de sociale partners in overleg met de federale overheid. IFIC verdeelt de functies in de zorgvoorzieningen in duidelijke categorieën met ook nieuwe barema’s. Het totale kostenplaatje voor IFIC in de federale private sectoren bedraagt 395 miljoen euro. De federale overheid heeft voor een eerste fase in 2018 65 miljoen vrijgemaakt.

“Met dit startbedrag konden we twee dingen doen”, zegt stafmedewerker Veerle Van Roey van Zorgnet-Icuro. “Ofwel beslisten we om die 65 miljoen te verdelen over een deel van het personeel. Een valabele piste, ware het niet dat we niet weten wanneer we voldoende middelen zullen hebben om de volledige implementatie te realiseren. Het alternatief was om de 65 miljoen te verdelen over alle personeelsleden in de sector. In het overleg met de sociale partners is voor dit tweede scenario gekozen. Voor de volgende stappen hebben we de toezegging van 15 miljoen extra in 2019 en nog eens 15 miljoen in 2020. Tegen 2020 hebben we dus jaarlijks 95 miljoen ter beschikking van de 395 miljoen euro die nodig is om IFIC helemaal uit te rollen in de federale private sectoren. De verdere implementatie overstijgt het mandaat van de huidige regering, al heeft ze zich er schriftelijk toe verbonden om zo snel mogelijk de verdere uitrol mogelijk te maken. Hoe dan ook, eenmaal de IFIC-trein start, is het niet de bedoeling om ergens halfweg de rit te stoppen.”

Wat met de Vlaamse geregionaliseerde voorzieningen?
Het is de uitdrukkelijke doelstelling van Zorgnet-Icuro om ook de recent geregionaliseerde zorgvoorzieningen mee te nemen  in het IFIC-verhaal. De VIA-onderhandelingen lopen op dit ogenblik en daar ligt ook IFIC op tafel. De zesde staatshervorming, die momenteel in uitvoering is, creëert een complexe situatie.

“Enerzijds zijn er heel wat voorzieningen en organisaties op Vlaams niveau die niet bij de uitwerking van het voorliggende IFIC loonmodel betrokken zijn geweest”, zegt Veerle Van Roey. “Denk aan de sociaal-culturele organisaties, de welzijnssector, de gezinszorg, de kinderopvang, de maatwerkbedrijven enzovoort. Anderzijds is er een grote groep van voorzieningen die tot voor kort onder de bevoegdheid van de federale overheid vielen. Zij waren, ook omdat ze allemaal deel uitmaken van hetzelfde paritaire comité (330), dan ook van in het begin actief betrokken bij de IFIC-onderhandelingen. Nu ze naar het Vlaamse niveau zijn overgeheveld, worden ze losgekoppeld van de sectoren die federale bevoegdheid bleven. Het gaat om de woonzorgcentra, de PVT’s, de categorale ziekenhuizen, de autonome revalidatiecentra en de initiatieven Beschut Wonen. Het is onze betrachting dat onze geregionaliseerde sectoren in deze fase toch bij IFIC kunnen aansluiten. We hebben er samen zo hard voor gestreden om de loonpolitiek in die voorzieningen gelijke tred te laten houden met de ziekenhuizen. Het is niet gemakkelijk om die koppeling nu los te laten omdat een andere overheid bevoegd geworden is. Vlaanderen moet de nodige middelen voorzien om die organisaties mee te nemen in de eerste fase van IFIC. Daarnaast willen we evenwel grondig nagaan hoe we ons in de toekomst tot de Vlaamse sectoren willen verhouden. Samen met de betrokkenen willen we een oefening maken om later onderbouwde keuzes te kunnen maken.”

“We zullen wel werk moeten blijven maken van een afgestemde loonpolitiek, het is niet evidentdat verpleegkundigen en zorgkundigen andere loonvoorwaarden krijgen afhankelijk van de sector waarin ze werken. Dat zou de concurrentie die vandaag al bestaat tussen ziekenhuizen en bijvoorbeeld woonzorgcentra, nog kunnen versterken en ‘cherry picking’ kunnen bevorderen.”


MEDEWERKERS KUNNEN KIEZEN

Het IFIC-loonmodel gaat uit van verschillende premissen. Zo wordt het loon niet langer uitsluitend op basis van het diploma bepaald. Globaal genomen worden ook hogere aanvangslonen ingevoerd. In sommige gevallen leiden die hogere aanvangslonen wel tot lagere lonen in de laatste jaren van een loopbaan. Je moet dus het hele plaatje bekijken. Dat zorgt ervoor dat sommige van de huidige medewerkers er weleens baat bij zouden kunnen hebben om niet in IFIC te stappen. Die mogelijkheid bestaat ook.

“Globaal is IFIC een opwaardering van de lonen in de sector”, bevestigt Veerle Van Roey. “Maar er is inderdaad een kleinere groep bij wie de keuze niet zo evident is. Het gaat om ca. 12% van alle medewerkers. Zij zullen moeten kiezen voor ‘het snelle geld’ en dan later wat minder, of omgekeerd. Die mensen zullen in hun keuze begeleid worden door de personeelsdiensten van de voorzieningen. Ook de vakbonden geven informatie.”

“IFIC is trouwens helemaal tot stand gekomen in overleg met de vakbonden, waardoor een breed draagvlak heeft. Het loonmodel ligt nu vast, maar het is aan de voorzieningen om elke medewerker correct aan de juiste categorie toe te wijzen. Voor de grote groep van verpleegkundigen en zorgkundigen is dit meestal niet zo moeilijk. Voor andere functies dient er nog bepaald te worden of hij/zij in categorie x of y thuishoort.


IFIC-MIDDELEN IN BFM ZIEKENHUIZEN

De bijkomende middelen voor IFIC zullen via het Budget Financiële Middelen (BFM) aan de ziekenhuizen gestort worden. De gesprekken hierover zijn momenteel lopende en er wordt ook een advies van de federale raad voor ziekenhuisvoorzieningen verwacht.

De meerkost voor IFIC zal allicht via de B9 in het BFM opgenomen worden. Dat is dezelfde categorie waarin ook andere sociale akkoorden worden gefinancierd.

 

TEKST: FILIP DECRUYNAERE • BEELD: PETER DE SCHRYVER

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.