DE CORONACRISIS DOOR DE OGEN VAN EEN ERGOTHERAPEUT IN HET WOONZORGCENTRUM

“MEER DAN OOIT TEVOREN VORMEN WE EEN HECHT TEAM EN VOELEN WE ONS MET ELKAAR VERBONDEN"

17 april 2020

Maxime Huyghe is als ergotherapeut en preventieadviseur aan de slag bij vzw De Hoeksteen, een samenwerkingsverband van vijf West-Vlaamse woonzorgcentra. Het adagium tijdens deze coronacrisis luidt ‘Blijf in uw kot’ en dat is ook voor Maxime enigszins van toepassing: waar hij normaal over de vloer komt in drie van de vijf voorzieningen, is hij in coronatijden enkel nog aanwezig in WZC Maria’s Rustoord in Dadizele. Deze crisis weerhoudt er hem niet van om creatief uit de hoek te komen om de bewoners een goede tijd te bezorgen.

 

Helpen vanop afstand

“Toen de coronacrisis uitbrak, nam ik meteen de telefoon om Gerdy Desmedt, de directeur van Maria’s Rustoord, te bellen. We kwamen al snel tot de vaststelling dat ik niet meer naar de andere huizen zou trekken. Het leek ons een te groot risico om in drie woonzorgcentra tegelijk binnen te lopen. Safety first! Ik blijf evenwel als preventieadviseur contact houden met de andere woonzorgcentra. Waar nodig, help ik vanop afstand.”

“Dagelijks houden wij een overleg met het Outbreak Management Team. Hierin zetelen alle afdelingsverantwoordelijken en bespreken we dagelijks de gewijzigde richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Uiteraard hebben we alle voorbereidingen getroffen voor een mogelijke Covid-19 uitbraak op onze site. Gelukkig zijn we daar tot nu toe (16 april, nvdr.)  gespaard van gebleven. Maar: beter voorkomen dan genezen!”

“Waar we kunnen passen we een mouw aan de dingen. Zo kreeg onze picknickmobiel die we gebruiken voor ons ‘toertje in de buurt’ een totale make-over en werd omgetoverd tot onze mobiele crème quarantaine-ijskar, een bolletje vreugde voor onze bewoners!”

Crème quarantaine ijsmobiel

“Op dit moment ligt mijn focus voornamelijk op het ergotherapeutisch werk. Dat is broodnodig voor het sociaal welzijn van onze bewoners. Met ons woon- en leefteam steken wij in deze moeilijke tijden graag een tandje bij om onze bewoners een zinvolle dagbesteding aan te bieden. Ook voor ons was het aanpassen, want wij werken zeer buurtgericht. Zo werden we vorig jaar nog geselecteerd door Zorgnet-Icuro in het ‘What matters to you’-verhaal met ons project ‘Toertje in de buurt’. We waren al gestart met de voorbereiding voor een nieuw seizoen, maar gezien de verrassende lockdown hebben we die plannen even moeten stilleggen. Dat is zonde want zo verliezen wij veel van onze sociale contacten met bijvoorbeeld de buurtschool en andere verenigingen in Dadizele. Maar waar we kunnen passen we een mouw aan de dingen. Zo kreeg onze picknickmobiel die we gebruiken voor ons ‘toertje in de buurt’ een totale make-over en werd omgetoverd tot onze mobiele crème quarantaine-ijskar, een bolletje vreugde voor onze bewoners!”

 

Nadruk op persoonsgerichte activiteiten

“Gelukkig is ons team zeer creatief, want door deze omstandigheden moeten ook wij voortdurend op zoek naar leuke en vooral individuele, persoonsgerichte activiteiten. Vaakst ontstaan mijn creatiefste ideeën ‘s avonds in mijn luie zetel tijdens het tv-kijken of zelfs in het holst van de nacht. Als een tof idee opduikt, wordt dit meteen in ons whatsappgroepje van het woon- en leefteam gegooid. Dan maken we de afspraak wanneer we met de verdere uitwerking ervan starten. Gelukkig hebben we een directie die openstaat voor al onze ‘gekke’ ideeën. Waarom de nadruk op individuele activiteiten? Dat is belangrijk omdat wij zoveel mogelijk de social distancing proberen te respecteren. Een andere grote uitdaging is het voorkomen dat onze bewoners zich eenzaam gaan voelen. Het psychisch, sociaal welzijn is van immens belang.”

“Veel van onze bewoners krijgen in normale omstandigheden vaak bezoek en onze cafetaria ‘Den Ast’ draait dan op volle toeren. Momenteel is de cafetaria gesloten en al snel hadden we door dat het voor onze bewoners van groot belang is dat ze in contact blijven met hun familie. Mochten we enkele weken geleden aan onze bewoners gevraagd hebben wat ‘Skype’ betekent, dan zouden velen het hebben horen donderen in Keulen. Vandaag lijkt het voor hen als iets heel normaal, zelfs bijna iets wat ze al jaren kennen! We leggen ook geregeld contact met familie en vrienden via onze facebookpagina. Die telt intussen toch al zo’n 1.760(!) volgers. Daarbovenop zijn we recent gestart met een Instagramaccount, want ook wij willen mee zijn ‘met onze tijd’.

Maxime Huyghe

 

Nieuwe challenge voor alle woonzorgcentra

“Sinds de woonzorgcentra op slot gingen, hebben we ook een eigen tv-kanaal uit de grond gestampt, namelijk M-Tv. (Maria’s Rustoord – Tv). Hierop verschijnen interviews over ons dorp Dadizele en een eigen ‘vraag-je-plaat-aan-tv-show‘ die we samen met enkele bewoners aan elkaar praten. Voor de realisatie van dit programma krijgen we de bereidwillige hulp van een zoon van een van onze medewerkers. Samen met enkele vrienden beheert hij een eigen tv-kanaal via facebook: Dadi-TV. Dankzij hem ontdekt ons woonzorgcentrum wekelijks reportages over het voormalige pretpark Dadipark en de gekende basiliek, maar ook over het feit waarom de bewoners geen bezoek meer kunnen krijgen en zoveel meer…”

“Mochten we enkele weken geleden aan onze bewoners gevraagd hebben wat ‘Skype’ betekent, dan zouden velen het in Keulen hebben horen donderen. Vandaag lijkt het voor hen iets heel normaal, zelfs bijna iets wat ze al jaren kennen!”

“Een van onze meest recente ideetjes is een online catch-the-ball challenge voor woonzorgcentra. Die challenge is gebaseerd op de filmpjes van mensen die jongleren met toiletrollen, beelden die je dezer dagen geregeld ziet opduiken. We hopen dat alle andere woonzorgcentra in Vlaanderen die bal ook ‘hoog’ willen houden en er voluit blijven voor gaan in deze moeilijke tijden. Daarnaast presenteren we een foto-uitdaging op onze facebookpagina. Zo kreeg men in eerste instantie een vroegere foto van een bewoner te zien en vroegen we aan onze volgers of ze deze persoon kunnen herkennen. Meteen kwam daar flink wat reactie op, vergezeld van heel wat anekdotes. Zo was er een bewoner die ooit nog in het lokale pretpark Dadipark werkte. Ondertussen zijn we overgestapt naar ‘wie herken je achter het masker?’. Zo verschijnen onze medewerkers even in de spotlights, want ook voor hen is er immens veel veranderd. Vanaf de eerste coronamaatregelen vonden de teams, die normaal niet in het weekend werken, het vanzelfsprekend om de collega’s te komen helpen. Zo springt bijvoorbeeld de onderhoudsploeg extra bij zodat alles heel zorgvuldig ontsmet wordt. Meer dan ooit tevoren vormen we een hecht team en voelen we ons verbonden met elkaar. Samen sterk tegen de coronabedreiging met respect voor onze bewoners!”

 

De postfiets in het woonzorgcentrum

“Uiteraard genieten onze bewoners van een individueel gesprek met een van onze medewerkers. Dan bekijken we samen de ontvangen post of lezen we de mooie brieven aan onze bewoners voor. De post bedelen we in echte BPost-outfit met een antieke fiets. In de kamer van de bewoners spelen we soms een spelletje op de grote BELEEF TV die wij een drietal maanden huren met de steun van KIWANIS Tabaksstreek. En als het weer het toelaat, dan vergezellen we een bewoner om buiten even een luchtje te scheppen.”

“De solidariteit van de buitenwereld is overigens overweldigend. En daarom wil ik alle personen bedanken voor de vele cadeautjes aan ons woonzorgcentrum. Hier worden heel veel extraatjes afgezet waaronder heerlijke chocoladefiguren, lentebloemen, pannenkoeken tot zelfs verzorgingsproducten voor de bewoners… noem maar op! Meestal zijn het giften van winkels die onverwacht de deuren moesten sluiten door de verstrengde maatregelen. Toch wel een zeer mooi gebaar in moeilijke tijden want onze bewoners fleuren meteen op wanneer ze deze geschenken ontvangen.”

“Momenteel blijft ons woonzorgcentrum gelukkig gespaard van een ingrijpende coronabesmetting. Wij beseffen maar al te goed dat bij een Covid-19 uitbraak ons takenpakket er hier totaal anders zal doen uitzien. Mag ik alle collega’s van ‘De Hoeksteen’ en alle andere voorzieningen in ons land héél veel courage toe wensen? Ik duim alvast voor jullie allen. Verlies de moed niet en zorg goed voor jezelf en ook voor jullie dierbaren. Nu maar hopen dat deze bedreiging snel voorbij is zodat we familie, vrienden en kennissen met open armen opnieuw kunnen ontvangen in ons woonzorgcentrum en dat onze bewoners terug voluit kunnen genieten van het samenzijn in en rond Daisel (Dadizele in het plaatselijk dialect)!

 

TEKST: MAXIME HUYGHE


Gerelateerde berichten

We moeten elkaar in de ogen durven kijken

Imam Khalid Benhaddou over diversiteit in de gezondheidszorg

We hebben één doelstelling en één globaal plaatje nodig

Een pleidooi voor stabiliteit en vertrouwen in tijden van verandering