29/05/2018
Woonzorg

Buurtzorgregisseur effent het pad voor meer samenwerking

29 mei 2018

VZW DE ZORGCIRKEL VERSTERKT BUURTZORG IN REGIO IEPER-POPERINGE

BUURTZORGREGISSEUR EFFENT HET PAD VOOR MEER SAMENWERKING

Vier woonzorgcentra uit de regio Ieper-­Poperinge slaan de handen in elkaar voor buurtgerichte zorg en een naadloze continuïteit. Ze verenigen zich daarvoor in vzw De Zorgcirkel, die zopas een eerste medewerker in dienst nam: buurtzorgregisseur Saar Alleman. Met die nieuwe functie willen de woonzorgcentra inspelen op de snelle evoluties in de ouderenzorg. Samen met directeur Stefan Devlieger van Home Vrijzicht geeft Saar Alleman tekst en uitleg.

De vier betrokken woonzorgcentra zijn Wintershove in Vlamertinge, Wieltjesgracht in Ieper, O.L.V. Gasthuis in Poperinge en Home Vrijzicht in Elverdinge. Stefan Devlieger: “We komen al langer samen voor overleg en om nieuwe initiatieven te geven. Vanuit die geest van samenwerking hebben we eerder al de stap gezet naar de thuiszorg. We worden immers geregeld geconfronteerd met vragen die wijzelf noch de thuiszorg alleen kunnen oplossen. Toen ik een artikel van prof. Dominique Verté over buurtzorg las, wist ik: dat is het! Het verwoordde perfect wat wij ervoeren. Het gaat over hoe we erin kunnen slagen om het ruime zorgaanbod beter te verbinden, zodat elke vraag een gepast antwoord krijgt. De vragen van mensen zijn steeds complexer en meervoudig. Veel organisaties bieden ondersteuning, maar de coördinatie ontbreekt. Met buurgerichte zorg willen we daarvoor een oplossing bieden.”

OUTREACHEND

“Het concept buurtgerichte zorg sluit mooi aan bij het open huis dat we willen zijn”, vervolgt Stefan Devlieger. “We willen onze expertise, bijvoorbeeld op het gebied van ergotherapie, nog meer dan vroeger outreachend ter beschikking stellen van particulieren en verenigingen. Door samenwerking binnen vzw De Zorgcirkel kunnen we nog meer ondersteuning bieden. We vertrekken van wat is, brengen leemtes in de regio in kaart en ontwikkelen daar samen oplossingen voor. Het is niet ons doel om groot te worden, wel om als autonome organisaties mensen gecoördineerd te ondersteunen zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dat lukt alleen als we andere organisaties uit zorg en welzijn én de buurt betrekken. Daarvoor hebben we de functie van buurtzorgregisseur in het leven geroepen.”

“Mijn eerste opdracht is om een analyse te maken van het huidige aanbod en de bestaande vragen”, vertelt Saar Alleman, die pas een maand in dienst is en ervaring heeft als sociaal verpleegkundige. “Samen met alle organisaties willen we rond concrete vragen aan tafel gaan om de continuïteit van de zorg te verbeteren en de buurtzorg te versterken. Ik krijg van vzw De Zorgcirkel de ruimte om dat te coördineren. Verder zal ik ook ontwikkelingen in zorginnovatie van nabij opvolgen.”

LEEMTES VULLEN

Hoe reageren de andere organisaties uit de regio op dit initiatief van vier woonzorgcentra die de ambitie hebben om het aanbod zorg en welzijn in de regio te coördineren?
Stefan Devlieger: “De reacties zijn positief of afwachtend. We sluiten ons niet op in vzw De Zorg­cirkel, integendeel: we zoeken samenwerking. We ontwikkelen niets wat al bestaat. We kijken alleen waar we elkaar kunnen versterken. In centra als Ieper en Poperinge is het aanbod sterk, maar in landelijke gemeenten is dat veel minder. Die hiaten willen we invullen. Bijvoorbeeld door in Ieper een derde lokaal dienstencentrum te activeren met antennes in de deelgemeenten. Of door het sociaal restaurant op verschillende plaatsen te organiseren, ook in de woonzorgcentra, zoals wzc Wintershove vandaag al doet. Dan kunnen we mensen uit de buurt ophalen en bieden we niet alleen betaalbare maaltijden aan, maar tegelijk ook sociaal contact. Als we er bovendien voor zorgen dat er altijd een aanspreekpersoon voor ouderen met vragen in de buurt is, dan kunnen we noden sneller en laagdrempeliger detecteren.”

“Er is heel wat aan het bewegen”, bevestigt Saar Alleman. “Buurtgerichte zorg, het geïntegreerd breed onthaal, de integratie van OCMW’s in de gemeenten, de oprichting van Zorgbedrijven … Je voelt dat het moment rijp is voor meer samenwerking. We handelen in alle openheid en in overleg met alle mogelijke partners. Die transparantie is belangrijk. Nog een voorbeeld: we gaan de sociale diensten van de vier woonzorgcentra van vzw De Zorgcirkel op elkaar afstemmen. Als ouderen zich aanmelden en op een wachtlijst komen, volstaat het om bij één aanspreekpunt langs te gaan. Op die manier zoeken we ook naar een oplossing om de carrousel van kortverblijf te doorbreken: mensen die twee of drie keer van het ene naar het andere woonzorgcentrum moeten verhuizen. Ook voor ziekenhuizen en andere organisaties willen we vanuit vzw De Zorgcirkel één aanspreekpunt organiseren.”

INTERNE PROCESSEN

“Een derde pijler van vzw De Zorgcirkel, naast continuïteit en buurtgerichte zorg, is het verbeteren van de eigen interne processen”, zegt Stefan Devlieger. “Zo coör­dineren we de technische diensten met een gezamenlijke wachtdienst. De technici kennen de vier huizen en we stemmen onze systemen zo goed mogelijk op elkaar af. Ook de vier referentiepersonen dementie werken al nauw samen in het kader van het initiatief Dementievriendelijke gemeente.”

“Dat we met vier woonzorgcentra die stap zetten, is geen toeval. Enerzijds willen we klein beginnen, anderzijds willen we voldoende diversiteit inbouwen. De vier woonzorgcentra liggen vrij dicht bij elkaar. Per project betrekken we altijd de andere mogelijke partners. Ontwikkelen we iets in Ieper, dan gaan we met alle partners uit Ieper samenzitten. Het voordeel is dat we met Saar nu iemand hebben die dat kan coör­dineren. Uiteindelijk is onze belangrijkste betrachting om samen een gepast antwoord te kunnen bieden op elke zorgvraag.”

“We leggen ook bruggen naar andere sectoren”, vult Saar Alleman aan. “Met het psychiatrisch ziekenhuis in Ieper werken we samen rond psychogeriatrie en vorming. Met het Jan Yperman Ziekenhuis stemmen we ontslagafspraken af, werken de sociale diensten nauw samen en hebben we vier keer per jaar overleg met de geriaters. Cliënten van De Lovie, een voorziening voor mensen met een handicap hier vlakbij, komen geregeld naar het woonzorgcentrum voor bezigheidstherapie. Samen met De Lovie kijken we hoe we elkaar verder kunnen versterken. Maar ook met de ruimere buurt halen we de contacten aan: het verenigingsleven, de plaatselijke school, organisaties die met mobiliteit bezig zijn … Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis vzw heeft onlangs een optreden georganiseerd met mensen met dementie in samenwerking met studenten van het OLV Instituut. Met diezelfde school gaan we duaal leren organiseren in het woonzorgcentrum.”

“Er is veel veranderd de jongste jaren”, stelt Stefan Devlieger vast. “Vroeger zochten zorgvoorzieningen vooral samenwerking en kennisuitwisseling met partners uit andere regio’s, uit schrik voor directe concurrentie. Vandaag werken we regionaal samen, in de eigen buurt. De schrik voor concurrentie is vervlogen. We beseffen dat we elkaar nodig hebben als we in elke situatie zorg op maat willen bieden. Dat is ook de visie die minister Jo Vandeurzen bepleit. We beschouwen het als een goede voorbereiding op de komst van de persoonsvolgende financiering. Het wordt een hele uitdaging om nieuwe doelgroepen aan te trekken en ons te heroriënteren. We moeten onze core business van warme, residentiële zorg in de diepte versterken en tegelijk ons expertise in de breedte uitdragen. Het is een en-enverhaal.”

 

TEKST: FILIP DECRUYNAERE • BEELD: PATRICK HOLDERBEKE

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.