WHAT MATTERS TO YOU: 11 PROJECTEN IN DE KIJKER

STRESS VERMINDEREN MAAKT ÉCHT HET VERSCHIL IN AZ LOKEREN

Van 6 oktober tot 5 november staat AZ Lokeren in de spotlights met als thema Stress verminderen maakt écht het verschil.

In een klein en familiaal ziekenhuis zoals het AZ Lokeren is persoonlijk contact erg belangrijk. Daardoor voelen patiënten zich gewaardeerd. De zorgverleners werken dagelijks aan verschillende projecten om de patiënten gerust te stellen en hen op hun gemak te laten voelen. Zo ervaren de patiënten minder angst en stress waardoor hun herstel vlotter verloopt. Er zijn drie projecten die met stressvermindering te maken hebben:

  • Kiwanis-popjes op de kinderafdeling: de verpleegkundigen gebruiken al een tijdje een poppetje waarmee de arts en de verpleegkundige het kind voorbereiden op wat er komt. Met dat poppetje kunnen kinderen ook hun ervaringen tonen aan de hulpverleners. Op die manier heeft het kind minder angst voor de behandeling.
  • Kalender voor de geriatrische pa­tiënt: elke week wordt er in de kamers een nieuwe weekkalender omhoog gehangen met informatie die belangrijk is voor de oudere patiënt: het seizoen, de belangrijkste feestdagen, de dag van ontslag… Zo voelt de patiënt zich rustiger en minder verward, wat leidt tot minder spanning. De kalender wordt in A3-formaat afgedrukt en opgemaakt in grote lettertypes.
  • Huiselijkheid chemokamers: de chemo­kamers zijn voorzien van comfortabele zetels, lectuur, muziek… Het fotobehang geeft de patiënt een gevoel van rust. Dankzij die elementen ervaren patiënten minder het ziekenhuisgevoel en meer het huiselijke. Dat doet de spanning dalen en reduceert de stress voor de behandeling.
AZL-BAND TOERT IN HET ZIEKENHUIS

Op 6 juni wou het verzorgend personeel nog eens extra aandacht besteden aan de kleine dingen die belangrijk zijn voor een patiënt. Het is algemeen geweten dat muziek helend en ontspannend werkt. Vijf muzikanten, die allemaal in het AZ Lokeren werken, gaven een optreden op elke afdeling van het ziekenhuis. Het AZL-bandje bestond uit vroedvrouw Cindy Bastiaen, geriatrisch verpleegkundigen Hilde Bracke en Inge Vyncke, sociaal verpleegkundige Sylvie De Groote en Amy Neyt van het dagziekenhuis. Ze waren zeer enthousiast, zowel in de aanloop naar het event als tijdens hun ronde door het ziekenhuis. Ze brachten een gevarieerd aanbod van liedjes, aangepast aan de afdeling. Op de kinderafdeling zongen ze liedjes van o.a. K3, op de kraamafdeling brachten ze slaapliedjes, terwijl op de geriatrie ABBA, Samantha en Neil Diamond aan bod kwamen.

Gedurende twee uur trok de AZL-band al zingend door het ziekenhuis om iedereen te vermaken met hun liedjes en zo stress te verminderen. Ook zij vonden het erg leuk om te doen, vooral omdat patiënten en bezoekers zo enthousiast reageerden, meezongen, zwaaiden en bij momenten zelfs heel emotioneel werden. Het optreden werd door iedereen gesmaakt, het was een groot succes. “Het is maanden geleden dat ik nog zo’n glimlach gezien heb op het gezicht van mijn vader”, liet de dochter van een geriatrische patiënt weten. Een mooie reactie.

 

TEKST: EVELIEN DE LEENEER