Zorgwijzer 77

WHAT MATTERS TO YOU: 11 PROJECTEN IN DE KIJKER

HET 'TOETERTOE' IN PZ DUFFEL

Op 6 juni 2018 nam Vlaanderen voor de tweede keer deel aan de internationale What Matters To You-dag. Meer dan 80 organisaties hebben één of meerdere initiatieven gemeld. Daaruit selecteerden we elf projecten. Elke zesde van de maand zetten we gedurende één maand één project in de kijker, en dat tot de volgende WMTY-dag op 6 juni 2019. PZ Duffel bijt de spits af.

Goedele Miseur van PZ Duffel: “In 2017 werkten we voor het eerst met toetertoe-kaartjes. Toetertoe staat voor “het doet ertoe/what matters to you”. Alle pa­tiënten en bewoners konden via een kaartje laten weten wat ze echt belangrijk vinden/vonden in de zorg. Uit de vele reacties bleek onder andere dat veel liefde nog steeds via de maag gaat. Daarom organiseerden we op 5 juni een Happy Hour voor patiënten én personeel. Meer dan 800 mensen kregen frietjes. En die vielen in de smaak. De medewerkers van de keuken verdienen een dikke pluim voor die feilloze organisatie. Maar ook onze ‘mannen van de technische dienst’ zetten hun beste beentje voor. Ze toverden de tuin van het ziekenhuis om tot een heus festivalterrein. We mochten ook rekenen op heel wat logistieke ondersteuning van de gemeente Duffel. Het is best bijzonder hoeveel mensen zich ingezet hebben om van 5 juni een mooie dag te maken.

De lunch liep naadloos over in het lente­festival, opgezet en uitgewerkt voor en door patiënten.

Zorgwijzer 77

Op de ‘festivalwei’ stond ook de toetertoe-tent, bevolkt door een aantal ervaringswerkers. Op het buitenzeil prijkte een selectie van de ingevulde toetertoe-kaartjes van 2017. Patiënten en bewoners konden nieuwe kaartjes meenemen of ter plekke invullen en afgeven. Er vielen potloden, fruit, goodie­bags, de nieuwsbrief voor patiënten en kazoos (toeters) te rapen.

Op 5 juni werd ook T-oetertoe gelanceerd, het nagelnieuwe patiëntentijdschrift van PZ Duffel. Een blad ‘voor en door mensen met geduld’, om met de ondertitel te knipogen naar de etymologie van het woord ‘patiënt’. Een redactie van (ex-)patiënten en medewerkers werkte stevig door om het tijdschrift tegen het WMTY-moment te kunnen laten verschijnen. 52 bladzijden raakten moeiteloos gevuld met persoonlijk gekleurde verhalen die een opsteker willen zijn voor lotgenoten. De ambitie leeft om drie keer per jaar een nieuwe T-oetertoe uit te brengen.”

TEKST: MIEKE VASSEUR