14/04/2021
Personeel en Organisatie Geestelijke gezondheidszorg

Vorming voor psychisch herstel

HERSTELACADEMIE

Vorming voor psychisch herstel

April 2021

Geïnspireerd door de ‘Recovery Colleges’ in de VS en de UK werd in 2014 de eerste HerstelAcademie in Vlaanderen opgericht. Ondertussen zijn er verspreid over heel Vlaanderen vijftien HerstelAcademies actief.

Griet Lauwers vertelt over de HerstelAcademie regio Leuven: “Naast de theorie die aangereikt wordt in de modules is er veel ruimte voor lotgenotencontact. Je kan jouw verhaal doen, maar luistert ook naar wat je medecursisten vertellen. Net die wisselwerking is heel verrijkend. “De HerstelAcademie staat open voor iedereen die wil werken aan zijn of haar psychisch herstel. We bieden kortlopende cursussen aan die focussen op het vaardiger worden in het leven met een psychische kwetsbaarheid.”

“Wat de HerstelAcademie bijzonder maakt, is dat de vormingsmodules altijd gemaakt en gegeven worden door een duo: een hulpverlener én iemand met ervaringskennis. Zo brengen we de expertise van de beide kanten in de groep. Daarnaast is er tijdens de lessen ook veel lotgenotencontact. Het accent ligt op samen leren van en met elkaar. Je kan jouw verhaal doen, maar luistert ook naar wat je medecursisten vertellen. Die wisselwerking is heel verrijkend. Je kan als deelnemer zijn wie je bent en voelt je minder alleen met jouw kwetsbaarheid.”

Gelijk niveau

“De bijeenkomsten vertrekken vanuit een bepaalde module. Het gaat altijd gericht over één onderwerp zoals piekeren, stress of mindset. Die modules hebben over heel Vlaanderen dezelfde opbouw, maar de concrete invulling gebeurt door het duo van lesgevers. In de HerstelAcademie staan de deelnemers en begeleiders op een gelijk niveau. Iedereen doet mee met alle aspecten van de module, wanneer er bijvoorbeeld een krachtenmatrix uitgewerkt wordt, dan brengen de begeleiders ook in wat hen hoop en veerkracht geeft.” 

Iedereen die er nood aan heeft

“De HerstelAcademie biedt geen behandeling of therapie. We bieden vorming aan voor iedereen die daar nood aan zou kunnen hebben. Er is geen officiële intake of een onthaalgesprek. Wanneer je voelt dat een module jou kan vooruit helpen, kan je gewoon inschrijven. We raden wel aan om eerst de basismodule 'Herstel in jezelf' te volgen, maar dat is niet verplicht. Het luik 'Wat is herstel' zit bij ons sowieso in elke modules vervat die we aanbieden.”

“Onze modules helpen deelnemers om actief hun herstel in eigen handen te nemen, bewuste stappen voorwaarts te zetten. We schotelen geen ingewikkelde theorieën voor, maar korte, behapbare cursussen. Zo startte er net een reeks 'Natuurwandelen naar herstel'. Dat is een praktische cursus over wat wandelen en de natuur met je kan doen. Wat zijn de psychische, sociale en fysieke voordelen? Daarnaast leren deelnemers zelf een wandeling ineen steken en begeleiden ze de volgende sessies een wandeling voor de groep.”

“Onze modules helpen deelnemers om actief hun herstel in eigen handen te nemen. We schotelen geen ingewikkelde theorieën voor, maar korte, behapbare cursussen”

“De module 'Goed gevoel plan' komt ook regelmatig terug. Wat heb ik wanneer nodig om me goed of weer beter te voelen? Waar kan ik hoop uit putten? We bieden ook modules aan rond sociale vaardigheden, omgaan met middelen, sterk aan het werk. In modules zoals 'Herstel in beeld' pakken we het creatief aan en gaan we via foto’s en ander beeldmateriaal op zoek naar de betekenis van herstel. Hier komt onder andere de krachtenmatrix aan bod.”

Van live naar online naar mix

“In maart vorig jaar gingen we, net zoals iedereen, in volledige lockdown. We werkten tot dan steeds met groepjes tot acht deelnemers, wat uiteraard niet meer kon. Maar je kan van een hulpverlener niet verwachten dat hij niets doet. Daarom besloten we al vrij snel om een online aanbod uit te werken. Dat werd de cursus ‘Hoop en veerkracht in coronatijden'. Het feit dat we die ondertussen al verschillende keren mochten geven, bewijst dat er nood aan was. We hoorden later dat er mensen die op het randje van opname stonden door die online cursus zichzelf er weer een stukje bovenop konden trekken.”

“Ondertussen is er ook de online reeks 'Mijn huis, mijn thuis' waar deelnemers zoeken naar nieuwe gewoontes en routines, leren 'ontspullen', dingen loslaten en rust en ruimte creëren in hun huis en in hun hoofd. Ik geef toe, het online gebeuren is niet voor iedereen weggelegd, maar de volzette cursussen bewijzen dat er een publiek voor is. Daarom houden we de mix tussen live en online modules er zeker in.” 

Meer info vind je op www.HerstelAcademie.be

Inschrijven voor wandelend op weg naar herstel

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.