november, 2020
“We moeten oog hebben voor de zichtbare én onzichtbare drempels”
Netwerk tegen Armoede coacht organisaties naar een armoedesensitief HR-beleid.
oktober, 2020
Een krachtdadig beleid is het beste medicijn
We kunnen nauwelijks een onderwerp bedenken zonder dat Covid-19 erbij komt kijken.
september, 2020
Noodplannen ziekenhuizen hebben goed gewerkt, maar…
Hebben de ziekenhuisnoodplannen goed gewerkt tijdens de coronacrisis? Nu de eerste storm gaan liggen is, maakt elk ziekenhuis een evaluatie op. Een interview met Marcel Van der Auwera van de FOD Volksgezondheid.
september, 2020
We hebben bewezen dat we heel flexibel kunnen zijn
Toen de coronacrisis uitbrak, kon het UZ Leuven terugvallen op een pandemieplan, of althans een plan dat volop in de maak was.
september, 2020
Evolueren naar een geïntegreerd noodplan
AZ Maria Middelares in Gent blikt tevreden terug op het crisismanagement van de voorbije maanden.
september, 2020
‘Tea for two’ zorgt voor extra handen in het woonzorgcentrum
Veel woonzorgcentra zijn voortdurend op zoek naar medewerkers. Maatwerkbedrijven daarentegen zijn vaak vragende partij om partners te vinden waar hun talenten aan het werk kunnen gaan. Lees hier het verhaal van een geslaagd huwelijk.
september, 2020
We moeten ons focussen op leven, wonen en zorg… in die volgorde
Rapport ‘dementiezorg in tijden van corona’: “Corona en de bijbehorende maatregelen hadden een zware impact op de zorg voor mensen met dementie en daaruit moeten we lessen uit trekken."
september, 2020
Eerstelijnszones en zorgraden: wat voorafging
Stafmedewerkers dr. Hilde De Nutte, Karolin Vannieuwenhuyse en Sylvie Slangen van Zorgnet-Icuro schetsen voor ons nog even de ontstaansgeschiedenis en de context.
september, 2020
Bereidheid om samen te werken is groot
Zorgraden uit de startblokken: West-Meetjesland. Voorzitter Elke Vastiau: “Natuurlijk betekent dit een engagement en een investering in tijd en middelen. Maar ik geloof erin."
september, 2020
Eerstelijnszones krijgen veel appreciatie voor het geleverde werk
"De eerstelijnszones kunnen op het vlak van geestelijke gezondheidszorg zoveel betekenen." Lees hier over de opstart van eerstelijnszone Scheldekracht.
september, 2020
Sociaal contact in de ouderenzorg
Bewoners die vaker videobellen ervaren minder eenzaamheid en depressieve gevoelens.
september, 2020
Er is veel weerbaarheid bij onze hulpverleners
Vooraf werd gedacht dat de coronacrisis een lawine aan psychische problemen zou veroorzaken, zeker bij het zorgpersoneel. Een onderzoek.
september, 2020
Laagdrempelige psychologische hulp voor ouderen
Gevoelens van angst, onzekerheid en eenzaamheid steken bij velen de kop op. Ook veel oudere mensen voelen zich niet goed in hun vel.
september, 2020
We willen dat onze medewerkers met goesting komen werken
UZA integreert welzijnsbeleid in personeelsbeleid.
augustus, 2020
Eerst applaus, nu pek en veren?
"Zijn er mensen die vinden dat we te streng zijn? Uiteraard. Zijn er mensen die vinden dat we niet streng genoeg zijn? Uiteraard," directeur Tom Vieren over de bezoekregeling in de WZC in tijden van Covid-19
augustus, 2020
Pleidooi voor nuance en dialoog
Heel wat schrijnende situaties uit Vlaamse woonzorgcentra halen dezer dagen de pers. Griet Robberechts, directeur van Woonzorgnet-Dijleland reageert en weerlegt.
juli, 2020
“We zijn geen helden, we willen vooral geven wat we later ook graag zelf zouden krijgen”
De zorgsector werd dooreengeschud door het coronavirus. Vooral de woonzorgcentra werden hard getroffen. Maar dat betekent niet dat de zorg voor onze ouderen op een lager pitje kwam te staan, ondanks de verhalen die soms in de media opdoken. Roel Dupont van WZC Floordam beschrijft hoe hij en zijn collega's de voorbije maanden doorkwamen.
juni, 2020
Samen oplossingen zoeken om mensen met een chronische aandoening opnieuw naar zorg te leiden
40% van de mensen met een chronische aandoening stelt in tijden van corona zelf zorg uit. Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, doet aanbevelingen om dat in de toekomst te vermijden.
juni, 2020
Veerkracht bijtanken op deZorgSamen.be
Corona heeft niet alleen een fysieke maar ook een mentale impact. Mensen die werken in zorg en welzijn vormen een risicogroep, tijdens en na de Covid-19-pandemie. Daarom is goede psychosociale ondersteuning cruciaal en dus werd De ZorgSamen in het leven geroepen.
juni, 2020
Post-Corona: is de Zorg nu eindelijk aan Zet?
Margot Cloet heeft het in haar editoriaal over de coronacrisis die de pijnpunten van ons zorgsysteem op scherp zette. Bevragingen bij het brede publiek tonen dat mensen wakker liggen van de gezondheidszorg. Zullen politici hiervan de eerste beleidsprioriteit maken? Is de Zorg nu eindelijk aan Zet?
juni, 2020
Wat Covid-19 ons leerde
De versnippering in de bevoegdheidsverdeling voor gezondheid en welzijn kwam tijdens corona als een monster van Loch Ness ongemeen sterk naar boven. De complexiteit van structuren maakte een eenheid van commando onmogelijk en werkte sterk vertragend. Zorgnet-Icuro doet aanbevelingen voor een transformatie van de zorg.
juni, 2020
Toen ik de beleidsaanbevelingen van Zorgnet-Icuro voor het eerst las, dacht ik: eindelijk!
Lieven Annemans, gezondheidseconoom aan de UGent, pleit er al jaren voor om meer te investeren in preventie. Hij toont zich dan ook tevreden dat Zorgnet-Icuro dat element specifiek heeft opgenomen in zijn beleidsaanbevelingen.
juni, 2020
Van witte woede naar witte trots
De crisis heeft ons bijzonder veel geleerd over het belang van de zorgsector in onze maatschappij. We mogen trots zijn dat het zorgpersoneel en het management van de voorzieningen de crisis op zo’n moedige manier hebben aangepakt. Dat gevoel moeten we vandaag aangrijpen om onze sector substantieel te versterken.
juni, 2020
Netwerken zijn de toekomst
Guy Tegenbos, jarenlang politiek journalist voor De Standaard, ziet in de beleidsaanbevelingen van Zorgnet-Icuro goede voorstellen om de zorgsector te transformeren.
juni, 2020
Zorg voor iedereen, niet voor een beperkte groep mensen
Lieve Blancquaert ziet zorg als een domein waar alles aan elkaar hangt: "Als je dat systeem goed wil laten draaien, dan moet het worden geregeld vanuit één centraal punt."
juni, 2020
Minder specialisatie, minder hiërarchie en méér samenwerking
Als de zorgsector klaar wil zijn voor de complexe problemen van de 21ste eeuw, is er dringend nood aan innovatieve arbeidsorganisatie. Profetische woorden, zo blijkt, nu zeker in tijden van Corona.
juni, 2020
De aandacht voor ‘coronahelden’ zal nog meer mensen warm maken voor de zorg
Een infarct op de arbeidsmarkt: zo noemt VDAB-topman Wim Adriaens de coronacrisis. Maar voor de zorgsector zijn er misschien wel opportuniteiten.
juni, 2020
“We moeten meer bruggen slaan”
De woonzorgcentra halen stilaan opgelucht adem nu we het ergste van de coronacrisis (voorlopig) achter de rug hebben. De Vlaamse stuurlui Karine Moykens en Dirk Dewolf overschouwen de woelige periode.
mei, 2020
“Kleinschalig werken binnen een grotere structuur wordt de toekomst van de ouderenzorg”
Bezoek is opnieuw toegelaten in woonzorgcentra. Maar de coronacrisis heeft in de ouderenzorg sporen nagelaten. Waar moeten de woonzorgcentra naartoe evolueren? Een gesprek met Naiké Costa, directeur van WZC Sint-Jozef.
mei, 2020
“Dankzij kwaliteitshandboek hebben we voorsprong om strenge hygiënemaatregelen te implementeren”
Woonzorgcentrum De Linde in het Oost-Vlaamse Lievegem blijft tot nu gespaard van het coronavirus. Ann De Vrieze, de kwaliteitscoördinator van de voorziening: “We hebben altijd al enorm ingezet op een goede handhygiëne. Die lijn trekken we nu ook door naar onze bewoners.”